Stop met anderen de schuld geven voor hoe jij je voelt
Hoe vaak hoor je niet: "Hij maakte me aan het huilen" of "Zij gaf me een rotgevoel" na een gesprek of situatie? Het is een veelvoorkomende reactie wanneer we ons boos, beschaamd of niet begrepen voelen. Maar wat als ik je vertel dat niemand anders dan wij zelf bepalen hoe wij ons voelen, wat we denken en wat we doen?
Het veranderen van deze mindset is een echte game-changer, en het begint met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens, je eigen gedachten en je eigen gedrag.
Waarom geven we anderen de schuld voor onze gevoelens?
Wanneer we emotioneel reageren op wat iemand anders zegt of doet, is het logisch om met de vinger naar de ander te wijzen. Immers, het waren hun woorden en gedrag, toch? Maar emoties ontstaan niet zomaar. Ze worden beïnvloed door onze ervaringen, overtuigingen, het verleden en onze mindset.
Bijvoorbeeld:
Je manager geeft feedback op je werk en wijst je op verbeterpunten. In plaats van dit te zien als constructieve feedback, voel je je terneergeslagen.
Je lucht je hart bij een collega en zegt: "Ze gaven me het gevoel dat ik slecht ben in mijn werk."
Maar laten we even pauzeren.
Laat je manager je echt zo voelen, of raakte hun feedback iets persoonlijks bij jou? Misschien kregen drie medewerkers dezelfde dag feedback, maar had ieder van hen andere gevoelens over wat er gebeurde.
Waarom voelen we zoals we voelen?
Onze gevoelens komen voort uit onze interpretaties van situaties, niet uit de situaties zelf. Het is niet alleen wat er met ons gebeurt, maar vooral ook hoe we het interpreteren en er betekenis aan geven, dat bepalend is voor onze emoties.
De kritiek van je manager kan voelen als een persoonlijke aanval omdat:
- Je in het verleden geworsteld hebt met onzekerheid.
- Je constructieve kritiek gelijkstelt aan falen.
- Je perfectie nastreeft en feedback ziet als tekortschieten.
- Je graag als bekwaam gezien wilt worden.
Door te onderzoeken waarom je je voelt zoals je je voelt, zet je de eerste stap naar emotionele verantwoordelijkheid.
Verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens
In plaats van te zeggen: "Zij gaven me een rotgevoel," probeer het eens anders te formuleren:
- "Ik voelde me rot omdat ik hun feedback interpreteerde als een teken van falen."
- "Ik voel me van slag omdat ik niet zeker ben van dit deel van mijn werk."
- "Dit doet pijn omdat ik door mijn collega’s gezien wil worden als bekwaam."
Deze verschuiving in taal haalt de schuld voor je gevoelens weg bij anderen en plaatst de verantwoordelijkheid waar die thuishoort: bij hoe jij zelf dingen verwerkt en reageert.
Compassionate Accountability® oftewel compassievolle verantwoordelijkheid gebruiken om door emoties heen te werken
Compassionate Accountability® is een methode die compassie en verantwoordelijkheid combineert. Het gaat om het opbouwen van relaties terwijl je resultaten behaalt.
Zo kun je het toepassen:
1. Pauzeer en reflecteer
Wanneer emoties hoog oplopen, neem dan even de tijd. Vraag jezelf:
- Wat voel ik precies?
- Waarom voel ik me zo?
- Wat zegt deze emotie over mij?
Bijvoorbeeld, als je je defensief voelt bij feedback, onderzoek die emotie dan verder. Is het angst om te falen? Een behoefte aan bevestiging?
Voor een geweldig boek over het herkennen van emoties en wat ze betekenen, lees Atlas of the Heart van Brene Brown of verdiep je in Echte leiders verbinden.
2. Communiceer effectief
Als je je gevoelens hebt erkend, is het tijd om de situatie aan te pakken. Gebruik in plaats van verwijten maken, "ik" uitspraken om te zeggen hoe je je voelt en wat je nodig hebt.
In plaats van: "Met die feedback gaf je me het gevoel dat ik waardeloos ben."
Probeer: "Ik voelde me uit het veld geslagen omdat ik het belangrijk vind om dingen goed te doen. Kunnen we samen kijken naar de gewenste verbeterpunten en mag ik daarbij op jouw steun rekenen?"
Deze aanpak bevordert begrip en samenwerking.
Opmerking: Verantwoordelijkheid nemen voor je emoties betekent niet dat je het gedrag van anderen goedkeurt of er verantwoordelijk voor bent. Sterker nog, het is precies het tegenovergestelde. Jij bent verantwoordelijk voor jouw emoties en hoe je reageert. Zij zijn verantwoordelijk voor hun gedrag. Zodra je jouw interpretaties en emoties hebt erkend, kun je gesprekken voeren over verantwoordelijk gedrag.
Drie stappen voor verantwoordelijkheid nemen vanuit compassie
- Verken je gevoelens: Wat voel je precies?
- Communiceer zonder verwijten: Gebruik "ik" uitspraken.
- Groei door je emoties te begrijpen: Wat kun je hiervan leren?
3. Leer en groei
Verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens betekent niet dat je ze negeert. Gebruik emoties als een kompas om je triggers te begrijpen en ervan te leren.
Stel jezelf vragen als:
- Wat kan ik leren van deze ervaring?
- Hoe kan ik mijn mindset verbeteren om effectiever te reageren?
- Welke overtuigingen over mezelf en anderen kan ik bijstellen om veerkrachtiger te zijn?
Na verloop van tijd zul je merken dat je verschuift van emotioneel reageren naar bewust reageren.
Waarom dit belangrijk is
Wanneer we anderen de schuld geven voor hoe we ons voelen, geven we de controle over onze emoties uit handen. Door verantwoordelijkheid te nemen, nemen we die macht terug.
Emotionele verantwoordelijkheid helpt ons:
- Sterkere relaties op te bouwen op basis van vertrouwen en begrip.
- Bewust te reageren in plaats van impulsief te reageren.
- Te groeien in zelfbewustzijn en je emotionele intelligentie te vergroten.
Tot slot
Verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens is niet altijd makkelijk. Het vraagt om eerlijkheid, zelfreflectie en moed. Maar de beloningen zijn groot: diepere connecties, persoonlijke groei en het vermogen om met gratie te navigeren.
De volgende keer dat je de neiging hebt om te zeggen: "Zij gaven me het gevoel...", pauzeer. Reflecteer op waarom je je zo voelt, erken het, en neem een stap richting oplossing met Compassionate Accountability®.
Onthoud, je gevoelens zijn van jou. Neem de verantwoordelijkheid ervoor.
Zoals Viktor E. Frankl zei:
"Tussen prikkel en reactie ligt een ruimte. In die ruimte ligt onze kracht om onze reactie te kiezen. In onze reactie ligt onze groei en onze vrijheid."
Met een positieve groet,
Monique Bruil
Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/stop-blaming-others-for-how-you-feel/?utm_source=Next+Element+Blog&utm_campaign=e4881ddc7f-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_838a9bf6ce-25c65a5d4e-520872308
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”









