Hindernissen overwinnen
Al op jonge leeftijd leerde ik dat het in het leven gaat om ‘vallen en opstaan’, om ‘geven en nemen’. Je krijgt niet altijd wat je wenst, soms doe je er goed aan een compromis te sluiten. En te accepteren dat er hindernissen op je pad komen die je mag overwinnen.
Realistisch
Van mijn ouders leerde ik: ‘Monique, het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn’. ‘Het kan niet altijd alleen maar leuk zijn en dingen komen je niet vanzelf aanwaaien’. Vaak dacht ik op jonge leeftijd dan; ‘pff, wat een geklets’, of ‘daar gaan we weer met de wijze lessen’.
Ik begreep niet waarom zij zich steeds focusten op de negatieve aspecten van het leven. Het leek wel of zij mij bewust wilden maken van het feit dat het leven heel zwaar kan zijn. Vaak kreeg ik de indruk dat zij niet deden waar zij zelf blij van werden en voor hun gevoel dingen hadden moeten opgeven.
Toch was ik er als jong meisje al van overtuigd dat je met genoeg wilskracht, voldoende doorzettingsvermogen en een beetje geluk alles kunt bereiken. Dat de wereld aan je voeten ligt en je in staat bent je eigen kansen te creëren. En dit geloof ik nog steeds.
Alleen begrijp ik nu ook de ouderlijke boodschappen van mijn ouders. Zij waren niet negatief. Zij waren realistisch en hebben er, vanuit hun persoonlijke ervaringen, alles aan gedaan om mij een realistische kijk op de wereld te geven. Door me mee te geven dat je ‘leert, door te vallen en weer op te staan’ en ook ‘dat opgeven geen optie is ;-)’.
Regelmatig komen er hindernissen op je pad
Het leven presenteert je van alles. Sommige dingen zie je aankomen, andere niet. Je kunt je focussen op de kansen die je hebt gemist, de dingen die niet gaan zoals je had gehoopt, de doelen die je niet hebt bereikt, en je kunt er ook voor kiezen om je te focussen op wat er WEL gelukt is. Geloof me, je bent gelukkiger als je dat laatste doet.
~ Focus op wat echt belangrijk is, ga ervoor en maak het verschil ~
Waarom? Omdat de kans bestaat dat je anders vast komt te zitten in je eigen belemmerende manier van denken. Waardoor je geneigd bent om de hindernissen als problemen te zien en het niet meer lukt om te denken in mogelijkheden en kansen.
Kijk eens terug naar je jeugdjaren, naar jouw persoonlijke ervaringen. Stel dat je vroeger niet gepest was? Dat je je eerste vriendje/vriendinnetje niet had leren kennen? Of dat je niet het gemis had gevoeld van je overleden dierbare? Of dat je ouders niet waren gescheiden? Wie zou je dan zijn en hoe zou je leven er dan nu uit zien?
Leer accepteren
Wanneer je blijft focussen op het verleden, op de dingen die er zijn gebeurd, dan blijf je leven in het verleden en ervaar je de emoties van toen. Wanneer je te veel focust op de toekomst en probeert om overal op voorhand oplossingen voor te bedenken zodat als plan A niet werkt je altijd plan B nog hebt. Dan bestaat de kans dat je je laat leiden door angst. Je gaat op voorhand van alles bedenken, waardoor je je eigen ‘hindernissen’ aan het creëren bent.
Door te focussen op wat er nu speelt, op wat nu belangrijk is voor jou, creëer je rust en ruimte voor jezelf. Om dit te doen is het belangrijk dat je een afspraak maakt met jezelf, een compromis sluit met jezelf, en leert accepteren dat het leven je soms hindernissen presenteert die je kunt overwinnen door ervan te leren.
Het woord compromis zegt het al; je komt iets of iemand tegemoet. Je krijgt wat je wilt, alleen op een andere manier en soms niet alles. Wij zien een compromis als iets tussen verschillende mensen of partijen. Landen sluiten compromissen en stellen verdragen op. Gelukkige en gezonde stellen geven op een respectvolle manier toe aan elkaar. Wat is de reden dat je het dan zo moeilijk kunt vinden om een compromis met jezelf te sluiten?
Gehoor geven aan wat voor jou belangrijk is
Vaak loop je weg voor wat voor jezelf belangrijk is. Openlijk benoemen dat je met jezelf in de clinch ligt, dat je met tegenstrijdige gevoelens kampt, is vaak een brug te ver. En als je het wel doet bestaat de kans dat je in de huidige prestatiegerichte maatschappij te horen krijgt dat je jezelf niet zo moet aanstellen. Dat je moet ophouden met het ‘zweverige geklets’. Wees je ervan bewust dat mensen die zo reageren zelf vaak (on)bewust geconfronteerd worden met hun ‘interne criticus’ en er zelf juist moeite mee hebben om zich open te stellen.
Het feit dat je met tegenstrijdige problemen kampt laat zien dat je iets anders wilt dan wat er gebeurt. En als je met tegenstrijdige gevoelens kampt, geeft dit vaak aan dat je authentieke emoties anders zijn dan hetgeen je laat zien. Door gehoor te geven aan wat voor jou belangrijk is en te benoemen wat iets echt met je doet, creëer je duidelijkheid.
Loslaten en jezelf vertrouwen
Geluk is niet te koop. Je bent zo gelukkig als je jezelf voelt. Zeg eens eerlijk; ‘zou jij staan waar je nu staat als je niet had meegemaakt wat je hebt meegemaakt?’ Is het niet zo dat je hebt laten zien dat je in staat bent ‘hindernissen te overwinnen’?
Je hoeft niet te twijfelen, te piekeren of boos te zijn over wat niet eerlijk was en wat je ‘overkomen’ is. Door dit te doen blijf je negatief denken. Je blijft hangen in je verleden, staat voor je gevoel stil en als je niet uitkijkt raak je gefrustreerd, geïrriteerd of onzeker. Oftewel als je niet uitkijkt, raak je opgebrand door je eigen manier van denken en doen.
De dingen die je overkomen, gebeuren met een reden. Jouw waarheid, de dingen die jij tegen jezelf en anderen zegt (of denkt) blijft jouw waarheid. Tot het moment daar is dat je er op een andere manier naar leert kijken.
Wil jij jouw zelfinzicht vergroten en werken aan meer zelfvertrouwen? Neem dan gerust contact met mij op; als trainer en coach help ik je graag op weg.
Monique Bruil
Eigenaar BSmart Communication / Ontwikkelingspartner / PCM Trainer en Coach / Auteur van het boek ‘In 10 stappen zelfbewuster samenwerken’.









