Vijf manieren waarop nieuwsgierigheid leiderschap kan versterken
Meer dan ooit is nieuwsgierigheid een fundamentele vaardigheid voor leiders. Het verbetert je positieve impact op degenen die je leidt en kan je wendbaarheid en capaciteit om te leren en groeien vergroten.
Vijf manieren waarop nieuwsgierigheid je leiderschap kan transformeren
- Innovatie bevorderen: Nieuwsgierige leiders zijn gemotiveerd om nieuwe ideeën en creatieve oplossingen te verkennen.
- Continue leren: Nieuwsgierige leiders stoppen nooit met leren. Ze stellen zichzelf regelmatig bloot aan verschillende perspectieven.
- Betere probleemoplossing: Nieuwsgierige leiders stellen aannames ter discussie en overwegen meerdere perspectieven voordat ze beslissingen nemen. Dit leidt tot betere oplossingen.
- Versterkte communicatie: Nieuwsgierige leiders tonen oprechte interesse in de ideeën en feedback van anderen, wat open dialoog en samenwerking bevordert en psychologische veiligheid vergroot.
- Meer veerkracht: Nieuwsgierige leiders hebben een groei mindset. Ze zien uitdagingen als kansen voor leren en groei, in plaats van als tegenslagen.
Nieuwsgierigheid en AI
Nieuwsgierigheid kan je helpen om AI effectiever te benutten. Hoe meer ik luister naar de ervaringen van anderen en hoe meer ik me verdiep in verschillende AI-tools, hoe meer ik besef hoe belangrijk nieuwsgierigheid is. AI kan bijna elke vraag beantwoorden, maar de kwaliteit van het antwoord hangt af van de kwaliteit van de vraag. Het maximaliseren van de mogelijkheden van technologieën zoals ChatGPT berust op onze menselijke capaciteit om nieuwsgierig te zijn.
Zeven manieren voor leiders om nieuwsgierigheid te omarmen
- Oefen met actief luisteren: Wanneer teamleden ideeën delen, luister om te begrijpen. Stel vervolgvragen en betrek jezelf oprecht bij hun ideeën en perspectieven. Vermijd het trekken van conclusies, zelfs als je dat idee al eerder hebt gehoord.
- Vermijd hechting aan jouw oplossingen: Zoals Millie Ward, oprichter en CEO van Stone Ward het mooi verwoord: “Het beste idee maakt het niet wie het heeft.” Ook al heb je veel ervaring, blijf open voor de mogelijkheid dat anderen ook geweldige ideeën kunnen hebben.
- Moedig meer vragen aan: Creëer een omgeving waar mensen worden aangemoedigd om te vragen: “Waarom?” of “Wat als?” Blijf meer vragen stellen en weersta de neiging om te snel een antwoord te accepteren.
- Omarm uitdagingen als leerpunten: Obstakels zijn bedoeld om ons iets te leren. Wanneer er uitdagingen opduiken, vraag jezelf en je team: “Wat probeert deze situatie ons te leren? Wat weten we nog niet dat we wel mogen leren?”
- Verken jouw leergrens: Zoek naar nieuwe ervaringen en standpunten. Lees artikelen, luister naar podcasts en bekijk media die je uitdagen en uitnodigen om je ongemakkelijk te voelen. Alleen omdat je jezelf blootstelt aan verschillende standpunten, betekent niet dat je ze moet overnemen.
- Vraag om eerlijke feedback: Niets daagt je nieuwsgierigheid meer uit dan het ontvangen van eerlijke feedback. Maak er een routine van om feedback te vragen over hoe je het doet als leider. Beschouw feedback als een geschenk en toon waardering voor de gever.
- Reflecteer en integreer: Maak tijd om na te denken over nieuwe dingen, nieuwe ervaringen en feedback. Vraag jezelf dagelijks af: “Welke nieuwe inzichten heb ik opgedaan en hoe zal ik deze toepassen?” Je brein en je ziel hebben tijd nodig om te integreren.
Eerder dit jaar woonde onze collega de jaarlijkse zaken-retreat van de Association of Learning Providers (ISA) bij. Deze groep vooruitstrevende leiders op het gebied van leren en ontwikkeling komt eenmaal per jaar bijeen om best practices te delen, elkaar te ondersteunen en op de hoogte te blijven van de laatste trends en innovaties. Elk jaar kent ISA verschillende prijzen toe aan bedrijven die bijzondere innovaties, weloverwogen leiderschap en een bijdrage aan de industrie tonen. Dit jaar won Box of Crayons de Business Showcase Award. Tijdens een paneldiscussie met hun leiderschapsteam beschreef CEO Shannon Minifie het proces van het overdragen van leiderschap van oprichter Michael Bungay Stanier naar een formeel uitvoerend team. Een deel van dit proces was het selecteren van één leidend principe dat de essentie van hun leer- en ontwikkelingsbedrijf het beste samenvatte. “Ontketen de kracht van nieuwsgierigheid” is hun verbindende thema. Felicitaties aan het team van Box of Crayons voor het omarmen van nieuwsgierigheid en voor het verschil dat jullie maken in de wereld.
Nieuwsgierigheid is de basis van de capabel schakelaar, een van de drie schakelaars van de Compassie Mindset. Neem voor meer informatie over hoe je jouw capaciteitsschakelaar als leider kunt inschakelen, contact met ons op!
Compassievolle groet,
Monique Bruil
Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/five-ways-curiosity-can-amplify-your-leadership/
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”









