Zo communiceer je met mensen die op kruistocht gaan en willen overtuigen
Zo communiceer je met mensen die op kruistocht gaan en willen overtuigen
Door stress worden sommige mensen veroordelend, eigenwijs en zelfingenomen. Ze gaan op kruistocht, dringen hun overtuigingen op en verwachten dat anderen het met hen eens zijn. Niemand lijkt te kunnen voldoen aan hun hoge morele normen en waarden. Ze worden bovendien achterdochtig tegenover iedereen met een andere mening. In plaats van gerespecteerd te worden voor hun integriteit, vermijden mensen de kruisvaarder.
Een praktijkvoorbeeld: Peter
Peter, de eigenaar van een familiebedrijf, mag met pensioen. Hij is er echter van overtuigd dat zijn familieleden nog niet klaar zijn om zijn werk over te nemen. Hij vindt dat ze te veel risico’s nemen, geen kennis hebben van de financiële systemen en niet respectvol genoeg omgaan met de medewerkers. Peter verlangt betrokkenheid en geen negen tot vijf mentaliteit. Hij legt zijn eigen lat hoog en verwacht dat anderen net zo vol overgave werken als hij zelf. Wanneer anderen hem erop wijzen dat ze het zelf kunnen, dat er meer is dan alleen maar werken en dat ze bij twijfel aan de bel zullen trekken, gaan de hakken in het zand. Waarom zien ze niet dat hij nog lang niet uit de organisatie kan? Hij blijft betrokken bij het werven van nieuwe mensen en laat zich daarbij door angst leiden. Lichamelijk ervaart hij al jaren veel klachten: rugpijn, problemen met ademhaling, benauwdheid, nekklachten en gespannen schouders. Maar dat heeft natuurlijk niets te maken met stress of wantrouwen.
Het achterliggende verhaal
Mensen die hun overtuigingen doordrukken willen erkenning voor hun toewijding en overtuigingen. Wanneer deze erkenning niet komt, proberen zij dit op een negatieve manier te krijgen. Dit doen ze door hun overtuigingen aan anderen op te leggen. Als natuurlijke beschermers maken ze zich zorgen over het vervullen van hun verantwoordelijkheden en plichten. Helaas, als ze preken tegen alle anderen, duwt dat mensen alleen maar weg. Wat zij niet beseffen is dat mensen over het algemeen niet immoreel en verdorven zijn. Wel maakt iedereen fouten, is niemand perfect en zijn er veel manieren om dingen in het leven te bereiken. Dit ontkennen is een recept voor ellende.
Tips voor communicatie met iemand op kruistocht
- Vraag zijn/haar mening en advies op momenten dat je openstaat voor feedback.
- Merk zijn/haar overtuigingen op en bevestig ze, ook al ben je het er niet mee eens. Bijvoorbeeld: ‘Ik waardeer je sterke overtuiging.’
- Bevestig hoe zij hun waarden in praktijk brengen: ‘Ik zie dat je echt probeert een waardevol voorbeeld te zijn voor onze bedrijfsmissie.’
- Bied een luisterend oor wanneer zij hun onzekerheden delen.
- Nodig hem/haar uit voor activiteiten waar hun sterke overtuigingen en meningen waarde kunnen toevoegen.
Dit blog is deel twee in een serie over hoe te communiceren met mensen die stress ervaren. Je mag deze artikelen zien als tips om gezond te blijven communiceren op het moment dat anderen zich vreemd gedragen. In de andere twee blogs;
Zo communiceer je met mensen die manipuleren en negatief drama creëren en Zo communiceer je met mensen die controlerend en te kritisch zijn ontdek je nog meer tips over hoe je met de juiste communicatie een positief verschil kunt maken.
Focus op HOE mensen zeggen WAT ze zeggen, en werk samen aan meer begrip en vertrouwen vanuit herkenning in jezelf en elkaar. Ik wens je heel veel werkplezier!
Monique Bruil
Artikel Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/communicate-people-crusade-push-beliefs/
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”









